mam pytanko dotyczące oświetlenia a mianowicie , jak ustawić światło żeby twarz wyglądała proporcjonalnie, na wzór daje siebie :) na tym zdięciu nos mam jak klamka od zachrystii, pewnie da się to zniwelować dobrym światłem i ustawieniem twarzy, może mi ktoś pomóc w tym temacie
18.0mm i wszystko jasne. portrety robimy czymś bliskim 50mm a światło... rzecz względna. To zależy czy chcesz uwydatnić cienie i kontrasty czy zrobić czystą buźkę bez żadnych uwydatnień kształtów - softbox
_________________ D90 N35/2 + N50/1.8 + N85/1.8 + Sigma 70 - 300 APO DG (do sprzedania)
i inne graty.
www.przemyslawcioch.pl
dzięki Ciochu, za bardzo nic nie zrozumiałam ale poczytam głębiej to może coś mi zaświta, a więc jak mam oświetlić twarz żeby jak to ująłeś "buźka była czysta" bo najbardziej to chyba o to by mi chodziło
kilka źródeł światła , bądź mocno rozproszone światło - softbox , ściana, styropian, blenda. Nigdy wprost na twarz z palnika lampy.
a ja nadal uważam że to chodzi o 18mm. zrób zoooooom :D do 50 mm. nie będziesz miała przerysowanej twarzy.
_________________ D90 N35/2 + N50/1.8 + N85/1.8 + Sigma 70 - 300 APO DG (do sprzedania)
i inne graty.
www.przemyslawcioch.pl
ale Przemku czy ty wiesz jak ciężko z ręki na 50mm strzelić fotę ;)
A tak na poważnie, to stań twarzą na wprost do okna, najlepiej w pochmurny dzień i będziesz miała super oświetloną twarz.